Eliberare Certificat Constatator Online in medie in 5 minute!
București, 1 iulie 2024 – Salariul minim pe economie a crescut oficial astăzi, de la 3.300 de lei la 3.700 de lei, conform unei măsuri aprobate de Guvern la începutul lunii iunie. Această majorare aduce un plus de 284 de lei în mână pentru angajații care primesc salariul minim.
Premierul României a declarat cu ocazia anunțării acestei măsuri că majorarea salariului minim este rezultatul unui acord cu partenerii sociali și că peste 1,8 milioane de angajați vor beneficia de acest nou nivel salarial. De asemenea, Guvernul a aprobat creșterea sumei neimpozitate de la 200 la 300 de lei lunar, la cererea mediului de afaceri.
„Cea mai așteptată decizie de azi este creșterea salariului minim de la 3.300 la 3.700 de lei lunar, de la 1 iulie. Este o măsură agreată cu partenerii de dialog social, de care beneficiază peste 1,8 milioane de angajați din România. De asemenea, la solicitarea mediului de afaceri, am aprobat majorarea de la 200 de lei la 300 de lei a sumei lunare neimpozitate. Practic, angajații primesc în plus 284 de lei pe lună”, a subliniat premierul.
Inițial, vestea creșterii salariului minim a fost primită cu entuziasm de angajați. Însă, îngrijorările au apărut rapid în rândul acestora, legate de posibilitatea reducerii sumelor primite, în special pentru cei care beneficiază de tichete de masă. Reprezentanții întreprinderilor mici și mijlocii (CNIPMMR) au atras atenția că menținerea plafonului de 4.000 de lei pentru beneficii ar putea duce la scăderi salariale.
Vineri, Guvernul a decis să modifice legea, astfel încât tichetele de masă să nu fie luate în considerare la calculul plafonului de 4.000 de lei. Premierul a declarat:
„Din partea Finanțelor vine o modificare a reglementărilor referitoare la aplicarea facilităților fiscale în cazul salariului minim. Contravaloarea tichetelor de masă, respectiv a indemnizației de hrană, acordate potrivit legii, sunt excluse de la calculul pragului de 4.000 de lei. Astfel, protejăm puterea de cumpărare a tuturor angajaților încadrați cu salariul minim pe economie”, a precizat Marcel Ciolacu.
O altă măsură anunțată de Guvern a fost înghețarea punctului de amendă la valoarea de 165 de lei, pentru a evita creșterea acestuia la 185 de lei. Premierul a explicat că această măsură este necesară pentru a nu împovăra suplimentar cetățenii în contextul creșterii salariului minim.
„Vom îngheța, astăzi, și punctul de amendă, astfel încât acesta să nu crească odată cu salariul minim pe economie”, a spus premierul Ciolacu.
Cu toate acestea, majorarea salariului minim vine într-un context economic dificil, marcat de noi scumpiri. Începând de astăzi, șoferii vor plăti mai mult pentru carburanți, din cauza creșterii accizelor. Prețul motorinei va crește cu 40 de bani pe litru, iar cel al benzinei cu 43 de bani pe litru. Astfel, un plin de 50 de litri va costa cu aproximativ 20-21 de lei mai mult.
Creșterea salariului minim la 3.700 de lei este o măsură importantă pentru îmbunătățirea veniturilor angajaților din România. Guvernul a luat măsuri pentru a se asigura că beneficiile adiționale, cum ar fi tichetele de masă, nu vor afecta negativ veniturile totale ale angajaților. Cu toate acestea, provocările economice rămân, în special în contextul creșterii prețurilor la carburanți.
Pentru mai multe informații și actualizări, rămâneți conectați la sursele oficiale de știri și anunțuri guvernamentale.