Într-un efort de a face față provocărilor economice, Guvernul României, sub conducerea premierului Marcel Ciolacu, a adoptat un pachet de măsuri fiscale ce urmează să intre în vigoare începând cu data de 1 octombrie 2023. Aceste măsuri sunt menite să aducă resurse suplimentare la bugetul de stat, dar aduc și schimbări semnificative în ceea ce privește taxele și impozitele pentru cetățeni și întreprinderi.

Una dintre măsurile-cheie este creșterea salariului minim la 3.300 de lei, o mișcare menită să sprijine angajații cu venituri mai mici. Cu toate acestea, această măsură vine la pachet cu eliminarea unor facilități fiscale pentru sectoare cheie precum construcțiile, agricultura și IT-ul.

De asemenea, una dintre cele mai notabile schimbări este cea referitoare la TVA. Taxa pe valoare adăugată pentru încălzire și cărți va rămâne de 5%, în timp ce pentru alimente, medicamente și cazare la hotel va crește la 9%. Pentru majoritatea altor produse și servicii, TVA-ul va fi de 19%.

Proprietarii de proprietăți evaluate la peste 500.000 de euro și posesorii de mașini cu valori de peste 75.000 de euro vor fi afectați de o creștere a impozitului pe proprietate la 0,3%. Totodată, se anticipează că prețurile la alcool și tutun vor crește, deoarece accizele pentru aceste produse vor fi majorate.

Nu sunt scutite nici întreprinderile mici și mijlocii. Cele cu cifra de afaceri sub 300.000 de lei vor plăti o taxă de 1%, în timp ce cele cu cifra de afaceri mai mare vor suporta un impozit de 3%.

Aceste schimbări fiscale au fost prezentate în Parlament de către premierul Marcel Ciolacu și fac parte din eforturile Guvernului de a aduce resursele financiare necesare pentru a susține cheltuielile publice și investițiile în dezvoltare. Este important ca cetățenii și întreprinderile să fie conștienți de aceste modificări și să se pregătească în consecință pentru schimbările ce vor avea loc începând cu 1 octombrie 2023.