Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a dat undă verde pentru 239 de dosare noi de finanțare în cadrul programelor „Rabla Clasic” și „Rabla Plus”.

Detalii despre Programul „Rabla Clasic

Comitetul de avizare al AFM a aprobat 140 de dosare pentru achiziționarea a 389 de autovehicule și 10 motociclete.

Detalii despre Programul „Rabla Plus

Pentru programul „Rabla Plus” au fost aprobate 99 de dosare, pentru achiziționarea a 176 de autovehicule, dintre care 113 sunt full electrice și 41 hibride plug-in, precum și 22 de motociclete.

certificat constatator rabla plus rabla clasic

Listele Dosarelor Aprobate

Listele dosarelor aprobate în cadrul celor două programe sunt publicate pe site-ul AFM și pot fi consultate aici.

Bugetul pentru 2024

Rabla Clasic 2024

Programul Rabla Clasic are un buget de 300 de milioane de lei pentru anul 2024. Prima de casare se menține la 7.000 lei, respectiv 10.000 lei pentru predarea a două autovehicule uzate. De asemenea, se pot acorda ecobonusuri în valoare de 1.500 sau 3.000 de lei, în funcție de specificațiile tehnice ale vehiculului.

Instituțiile publice și unitățile administrativ-teritoriale pot primi prima de casare de 7.000 lei la achiziționarea unui autovehicul nou, fără obligația de a casa un autovehicul uzat. Dacă achiziționează un autovehicul nou și casează două autovehicule uzate, acestea primesc 10.000 lei.

Rabla Plus 2024

Programul Rabla Plus, destinat achiziționării de mașini electrice și hibride, beneficiază de un buget semnificativ mai mare decât Rabla Clasic. Solicitantul primește un ecotichet la cumpărarea unui autovehicul nou, în schimbul predării spre casare a cel puțin unui autovehicul uzat, cu posibilitatea de a preda până la două vehicule.

Valoarea ecotichetului este de 13.000 lei pentru un vehicul electric sau de 25.500 lei pentru un vehicul hibrid, în funcție de specificațiile tehnice ale vehiculului. Ecotichetul se acordă pentru achiziționarea unui autovehicul electric a cărui valoare nu depășește 70.000 euro, TVA inclus.

Instituțiile publice și unitățile administrativ-teritoriale beneficiază de un ecotichet de 120.000 lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou, fără a fi necesar să predea un vehicul uzat spre casare.

Importanța Certificatului Constatator de la Registrul Comerțului

Pentru a accesa finanțarea prin programele Rabla Clasic și Rabla Plus, solicitanții trebuie să obțină un certificat constatator de la Registrul Comerțului. Acest document certifică faptul că firma este înregistrată și îndeplinește toate cerințele legale pentru a participa la programele de finanțare. Certificatul constatator este crucial pentru validarea dosarelor de finanțare și asigură transparența și legalitatea procesului de alocare a fondurilor.