Ce este si cum se elibereaza un certificat constatator?

În cadrul site-ului Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC) este publicată o descriere potrivit căreia, certificatul constatator reprezintă un document oficial care prezintă starea la zi a unei firme şi care cuprinde informaţii de natură juridică, statutară și financiară, precum şi date despre domeniul de activitate al companiei sau despre asociaţi, administratori ori cenzori. O definiție mai succintă este cea care spune că este documentul care prezintă starea la zi a firmei. Trebuie să ții cont de faptul că daca firma pe care o administrezi interactionează cu o entitate de tip juridic, statutar, financiar, atunci cel mai sigur vei fi nevoit să soliciți eliberarea unui astfel de document. 

Cum se poate elibera un certificat constatator?

Din fericire, în prezent, poți alege modalitatea prin care poți solicita eliberarea unui certificat constatator. Poți să apelezi fie la serviciile fizice sau online ale ONRC, fie la servicile online precum cele ale platformei noastre. Dacă dorești eliberarea unui certificat constatator ONRC direct de la sediu sau de la un oficiu aferent, va trebui să completezi și să depui un formular.  Pentru a obține un certificat constatator online, în doar câțiva pași simpli și rapizi vei avea documentul oficial, direct pe adresa de email. Acesta include informațiile solicitate de autoritățile publice, privind situația actuală a companiei, atât din punct de vedere al activității sale, cât și al managementului.

 

Eliberarea unui certificat constatator online

Un certificat constatator online eliberat de pe platforma noastră este emis de către ONRC, fiind însoțit de semnatură electronică și având valoare de original. Astfel, indiferent de locul în care te afli, acasă, pe drum, la birou, atunci când ai nevoie de acest document cât mai urgent, îl poți obține în doar câteva minute. Spre exemplu, pentru eliberarea certificatului constatator pentru licitație online tot ce trebuie să faci este să introduci CUI-ul societății pentru care ai nevoie, de asemenea, să introduci datele solicitantului, numărul de telefon și adresa de email și apoi să achiți fie prin transfer bancar (O.P.) fie cu cardul (VISA sau MasterCard).  Dacă ai ales plata prin card, vei primi direct pe email certificatul constatator în câteva minute. Dacă ai ales plata prin O.P., tot ceea ce trebuie să faci este să trimiți o poză cu dovada plății pe e-mail, iar apoi, în 5 minute vei primi certificatul constatator.

Cât de des des trebuie să optați pentru eliberarea documentului?

Informațiile care sunt prezentate în certificatul constatator pot suferi modificări în orice moment și de aceea este necesar să obții mereu unul nou, care sa arate starea societații la momentul respectiv. Sunt însă și situații în care valabilitatea poate, spre exemplu, să fie stabilită pentru mai cel mult de 30 zile sau cel mult de 90 zile. Acest lucru se întâmplă atunci când entitățile care vă solicită să prezentați un certificat constatator ONRC stabilesc o perioadă proprie de valabilitate.