Cât este valabil un certificat constatator?

Pentru a răspunde la această întrebare trebuie să înțelegem, în primul rând, ce este un certificat constatator.  O definiție scurtă și clară pe care o putem oferi este aceea care spune că este documentul care prezintă starea la zi a firmei. De aici se înțelege faptul că, informațiile pe care le cuprinde trebuie să arate situația actuală, iar acest lucru este asigurat doar dacă certificatul constatator este adus la curent cu orice noutate din cadrul societații, indiferent cât de nesemnificativă ar putea părea.  Toate acestea determină, mai mult sau mai puțin, stabilirea perioadei de valabilitate. Astfel, fiecare certificat constatator obținut are o perioadă de valabilitate variabilă.

Ce presupune perioada de valabilitate variabilă a certificatului constatator?

Certificatul constatator nu are o perioadă de valabilitate de la emiterea acestuia de către Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). Deoarece informațiile care sunt prezentate în acest document se pot modifica dintr-un moment în altul, este necesar să obții unul nou, care să arate starea societății la momentul respectiv. Un certificat constatator prezintă date care atestă situația actuală a companiei, atât din punct de vedere al activității sale, cât și al managementului.

Valabilitate de la 30 până la 90 de zile pentru certificatul constatator online

Există însă și câteva excepții în care perioada de valabilitate este fixată pentru un interval de timp. În cazul în care, entitățile care vă solicită să prezentați un certificat constatator (deschiderea unui cont bancar, obținerea codului de TVA, semnarea unui contract, etc.), pot stabili o perioadă proprie de valabilitate, spre exemplu să nu fie mai vechi de 30 zile sau mai vechi de 90 zile. Un exemplu de caz frecvent întâlnit în care este nevoie de obținerea documentului este atunci când doriți să depuneți oferta în cadrul unei licitații publice, situație în care perioada de valabilitate este de 30 zile.

Timpul de valabilitate versus cel de obținere al unui certificate constatator

În ciuda perioadei limitate de valabilitate a acestui document, există totuși și motive să respi ușurat atunci când vine vorba de solicitarea lui. Certificatul constatator original, emis de către ONRC, poate fi solicitat simplu și rapid, de oriunde te afli, de acasă, din mașină, sau de la birou. Trebuie doar să ai acces la internet. Tot ce trebuie să faci este să urmezi câțiva pași rapizi după care îl vei deține în format electronic, pe adresa de email, împreună cu factura fiscală. Fără a petrece timp așteptând în fața unui ghișeu, în doar câteva minute petrecute online, poți elimina de pe listă unul dintre documentele necesare atunci când dorești ca societatea pe care o deții să interacționeze cu alte entități.