Sindicatul Angajaților din Oficiul Național al Registrului Comerțului (SAONRC), afiliat la Federația Publisind și la Blocul Național Sindical, continuă seria protestelor cu un miting programat la Ministerul Justiției în această săptămână, ca parte a unor acțiuni mai ample care vizează inechitățile salariale și discriminarea în cadrul familiei ocupaționale “Justiție”.

Contextul Protestelor

Protestele vin în urma unei greve japoneze inițiate săptămâna trecută, subliniind nemulțumirile legate de nivelul de salarizare la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), considerat cel mai scăzut din sectorul justiției. Sindicatul solicită o majorare salarială de 15% și acordarea sporurilor de risc și de suprasolicitare neuropsihică, drepturi deja recunoscute altor categorii de angajați din justiție.

greva onrc

Impactul Asupra Serviciilor ONRC

Deși protestele sunt în plină desfășurare, este important de menționat că serviciile online ale ONRC, inclusiv eliberarea certificatelor constatatoare și a altor documente în mod automat, nu sunt afectate. Acest aspect asigură că activitățile esențiale ale ONRC continuă să funcționeze eficient, minimizând impactul asupra publicului și al mediului de afaceri.

Calendarul Acțiunilor Sindicate

  • 18-22 aprilie 2024: Grevă de tip japonez la nivel național, cu participarea membrilor sindicatului care vor purta banderole negre și își vor îndeplini atribuțiile cu exces de zel.
  • 23-25 aprilie 2024: Mitinguri organizate la nivel național în fața instituțiilor, începând cu ora 13:30.
  • 26 aprilie 2024: Miting la sediul Ministerului Justiției, începând cu ora 11:00.
  • Începând cu august 2024: Posibilă declanșare a unui conflict colectiv de muncă.

Concluzii

În timp ce angajații ONRC continuă să își revendice drepturile, serviciile critice oferite de instituție rămân operaționale la parametri normali în mediul online. Aceste demonstrații pun în lumină problemele persistente în cadrul administrației publice și nevoia de reformă salarială pentru a asigura un tratament echitabil și just pentru toți angajații din sectorul justiției.

Protestele evidențiază nevoia urgentă de dialog și acțiune din partea autorităților pentru a rezolva aceste discrepanțe și pentru a asigura un mediu de lucru stabil și echitabil pentru toți angajații ONRC.