18 septembrie 2024: Reținerea unui traficant de droguri de mare risc în județul Iași

La data de 17 septembrie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Iași, au dispus reținerea unui bărbat în vârstă de 33 de ani, acuzat de săvârșirea infracțiunilor de introducere în țară de droguri de mare risc și trafic de droguri de risc și mare risc, în formă continuată.

Detalii din anchetă

Potrivit cercetărilor, în cursul lunii septembrie 2024, inculpatul a procurat din Spania, cu scopul de a le comercializa în România, 50 de comprimate de ecstasy și aproximativ 2 grame de cocaină. Acesta a fost prins în flagrant de către autorități, în comuna Valea Lupului din județul Iași, în timp ce transporta drogurile ascunse într-un colet trimis prin intermediul unei firme de coletărie.

Percheziții și confiscări

În urma unei percheziții domiciliare efectuate la locuința bărbatului, polițiștii au descoperit:

  • 1,5 kilograme de canabis, considerat drog de risc.
  • Obiecte purtând urme de substanță ilicită.
  • Un cântar electronic, folosit probabil pentru măsurarea drogurilor.
  • Sume de bani în lei și euro.
  • Alte mijloace de probă care confirmă activitățile infracționale ale inculpatului.

Măsuri legale

Astăzi, procurorii au sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Iași cu propunerea de arestare preventivă a inculpatului, pentru o perioadă de 30 de zile. Decizia vine în contextul unor dovezi clare legate de activitățile ilegale ale bărbatului și pericolul public pe care acesta îl reprezintă.

Colaborarea între autorități

Acțiunea de reținere și ancheta au fost desfășurate în strânsă colaborare cu polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași, iar suportul tehnic și logistic a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR).

Prezumția de nevinovăție

Deși dovezile strânse sunt concludente, facem precizarea că, pe tot parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, inclusiv de prezumția de nevinovăție până la pronunțarea unei hotărâri definitive.

Acest caz subliniază angajamentul ferm al autorităților române în lupta împotriva traficului de droguri și a criminalității organizate, protejând astfel comunitățile de pericolele pe care aceste activități ilegale le reprezintă.